Pierniki i żelki- dzieła kulinarne ikonopisarzy!
Dwa dni przed Świąteczną przerwą Bożonarodzeniową w szkolnej galerii panował magiczny zgiełk foremek i krzątających się kucharzy.
Z przygotowanego ciasta (za które serdecznie dziękujemy Pani pedagog- Magdalenie Witkowskiej) nasze ikonopisarki: Santi, Julia i Natasza wałkowały, wykrawały, potem ozdabiały pierniczki. Wkrótce pojawiali się kolejni ikonopisarze.
Ci to dopiero dali pokaz swych umiejętności. Pięknie pachniały nasze pierniczki, ale jeszcze ciekawiej prezentowały się na nich arcymistrzowskie esy floresy i realistyczne malowidła rąk: Karola W., Nikoli J., Mai M., Mai I., Zuzi W., Liliany K.,, Ani Sz., Igi N. i innych uczestników warsztatów ikonopisarskich.
Następnie białe kucharskie czapy pomykały korytarzami i zaglądały do kolejnych klas, aby częstować świątecznymi wypiekami, które wszystkim smakowały.
Jednak furorę zrobiły zdrowe ż e l k i i tu- uwaga!- podajemy prosty przepis!!!
Na żelki potrzebujemy:
- ok. 150 ml soku owocowego (to trochę więcej niż pół szklanki)- my mieliśmy sok malinowy,
- galaretkę owocową,
- 5 łyżeczek żelatyny (spożywczej lub deserowej!),
- sok z połowy wyciśniętej cytryny.
Wymienione składniki w małym rondelku podgrzewamy (ale nie gotujemy!) do momentu, kiedy rozpuści się żelatyna, pojawi się wtedy biała pianka na wierzchu gęstego roztworu. Gotowe! Teraz tylko wlać do foremek i do lodówki na kilka godzin. Można oprószyć cukrem pudrem, bo żelki świątecznie wyglądają - niczym otulone śniegiem, ale my tego nie zrobiliśmy (zabrakło nam cukru, bo robiliśmy z niego lukier na pierniczki). Jeśli nie macie foremek, to wystarczy pomysł na nie…(może opakowanie po czekoladkach…? A może zupełnie coś innego wpadnie Wam do głowy? Pomyślcie tylko…).
Kiedy uczniowie szkoły przy ul. Ostródzkiej i Powstańców kosztowali pierniczki i żelki - Maja i Zuzia przed drzwiami galerii przygotowywały pomysłowy afisz na stojącej tablicy: „Pierniczek za uśmiech”- działało! Wszyscy się uśmiechali!
W szkole było serdecznie, ciepło, świątecznie; pachniało piernikami i żelkami. Byliśmy dla siebie mili, dzieliliśmy się wypiekami i zdrowymi żelkami jak opłatkiem przed Wigilią. Oby stało się to szkolną tradycja i niekoniecznie tylko przed świętami.
Warsztaty pieczenia pierniczków, ich ozdabiania oraz robienia żelków przeprowadziła Katarzyna Gorzelak. Wszystkim Uczniom, Nauczycielom i Rodzicom życzymy spełnienia oczekiwań, planów na kolejny rok, ale przede wszystkim dzielenia się z innymi tym, co potrafimy zrobić. Dzielmy się dobrocią, uśmiechem, pomysłami… Sprawdźmy jakie to wspaniałe, ciepłe i potrzebne!
Katarzyna Gorzelak i grupa kucharzy - ikonopisarzy

|