Dynia i jej wartości |
Oj było dzisiaj dyniowo Samorząd Uczniowski ogłosił Dzień Dyni i przygotował dla wszystkich degustację dyniowych przekąsek . Bardzo zdrowo podeszliśmy do tematu i pokazaliśmy wszystkim, że warzywa mają moc!!!! W każdej klasie zrobiło się przytulnie, nastrojowo i POMARAŃCZOWO. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie. Kolejne wesołe i ciekawe dni w szkole przed nami Dynia to bardzo smaczne a zarazem jedno z najbardziej odżywczych warzyw! Jest pełna witamin i przeciwutleniaczy. Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni? Małe, średnie, duże i prawdziwe giganty. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie dynie są pomarańczowe, wiele z nich jest zielona, biała czy brązowa. Jedną z ulubionych dyń jest dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze skóry. 1. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowoTen pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie marchewka). To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc. 2. Wzmacnia układ odpornościowySezon zimowy i grypowy tuż tuż, więc ważne by już jak najszybciej wzmocnić swój układ odpornościowy. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)! Warto jeszcze dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia. 3. Dba o piękną skóręZamiast wydawać dużo pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe postaw na zdrowe produkty takie jak np. dynia. Dynia jest jednym z najlepszych pokarmów dla twojej skóry. Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami. Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto polubić dynię! 4. Idealnie nawilżaCzy wiesz że dynia składa się aż w 90% wody? Warto pamiętać o odpowiednim nawilżaniu organizmu, odwodniony organizm może prowadzić do zaparć i innych problemów zdrowotnych. Jak to zrobić? Pij świeżo wyciskane soki, zielone koktajle, unikaj produktów które odwadniają i włącz do diety produkty bogate w wodę takie jak dynia, póki sezon trwa. 5. Pomaga schudnąćJuż jeden kubek gotowanej dyni (245 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii. Jedząc dynię poczujesz się pełniejszy na dłużej. Zdrowa (i pyszna!) zupa z dyni czy risotto z dynią na obiad sprawią, że zapomnisz o podjadaniu do wieczora! 6. Zwalcza wirusy i pasożytyA to wszystko dzięki kukurbitynie, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni. Pamiętaj by sięgać po surowe pestki dyni (dotyczy to również wszystkich orzechów i nasion). Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości.
|