Dynia i jej wartości Drukuj

  ???????????? Oj było dzisiaj dyniowo ????

Samorząd Uczniowski ogłosił Dzień Dyni i przygotował dla wszystkich degustację dyniowych przekąsek

. Bardzo zdrowo podeszliśmy do tematu i pokazaliśmy wszystkim, że warzywa mają moc!!!!

W każdej klasie zrobiło się przytulnie, nastrojowo i POMARAŃCZOWO. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie.

Kolejne wesołe i ciekawe dni w szkole przed nami????????????????????

Dynia to bardzo smaczne a zarazem jedno z najbardziej odżywczych warzyw! Jest pełna witamin i przeciwutleniaczy.

Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni? Małe, średnie, duże i prawdziwe giganty.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie dynie są pomarańczowe, wiele z nich jest zielona, biała czy brązowa.

  Jedną z ulubionych dyń jest dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze skóry.

1. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo

Ten pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie marchewka).

To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne.

Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc.

2. Wzmacnia układ odpornościowy

Sezon zimowy i grypowy tuż tuż, więc ważne by już jak najszybciej wzmocnić swój układ odpornościowy.

Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego.

Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)!

Warto jeszcze dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

3. Dba o piękną skórę

Zamiast wydawać dużo pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe postaw na zdrowe produkty takie jak np. dynia.

Dynia jest jednym z najlepszych pokarmów dla twojej skóry. Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami.

Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry.

Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto polubić dynię!

4. Idealnie nawilża

Czy wiesz że dynia składa się aż w 90% wody? Warto pamiętać o odpowiednim nawilżaniu organizmu, odwodniony organizm

może prowadzić do zaparć i innych problemów zdrowotnych. Jak to zrobić? Pij świeżo wyciskane soki, zielone koktajle,

unikaj produktów które odwadniają i włącz do diety produkty bogate w wodę takie jak dynia, póki sezon trwa.

5. Pomaga schudnąć

Już jeden kubek gotowanej dyni (245 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii.

Jedząc dynię poczujesz się pełniejszy na dłużej. Zdrowa (i pyszna!) zupa z dyni czy risotto z dynią na obiad sprawią,

że zapomnisz o podjadaniu do wieczora!

6. Zwalcza wirusy i pasożyty

A to wszystko dzięki kukurbitynie, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni. 

Pamiętaj by sięgać po surowe pestki dyni (dotyczy to również wszystkich orzechów i nasion).

Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości.

 

d2d1d3

d4d5

d6d7d8d9

m1