  Oj było dzisiaj dyniowo 
Samorząd Uczniowski ogłosił Dzień Dyni i przygotował dla wszystkich degustację dyniowych przekąsek
. Bardzo zdrowo podeszliśmy do tematu i pokazaliśmy wszystkim, że warzywa mają moc!!!!
W każdej klasie zrobiło się przytulnie, nastrojowo i POMARAŃCZOWO. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie.
Kolejne wesołe i ciekawe dni w szkole przed nami    
Dynia to bardzo smaczne a zarazem jedno z najbardziej odżywczych warzyw! Jest pełna witamin i przeciwutleniaczy.
Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni? Małe, średnie, duże i prawdziwe giganty.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie dynie są pomarańczowe, wiele z nich jest zielona, biała czy brązowa.
Jedną z ulubionych dyń jest dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze skóry.
1. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo
Ten pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie marchewka).
To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne.
Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc.
2. Wzmacnia układ odpornościowy
Sezon zimowy i grypowy tuż tuż, więc ważne by już jak najszybciej wzmocnić swój układ odpornościowy.
Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego.
Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)!
Warto jeszcze dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.
3. Dba o piękną skórę
Zamiast wydawać dużo pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe postaw na zdrowe produkty takie jak np. dynia.
Dynia jest jednym z najlepszych pokarmów dla twojej skóry. Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami.
Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry.
Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto polubić dynię!
4. Idealnie nawilża
Czy wiesz że dynia składa się aż w 90% wody? Warto pamiętać o odpowiednim nawilżaniu organizmu, odwodniony organizm
może prowadzić do zaparć i innych problemów zdrowotnych. Jak to zrobić? Pij świeżo wyciskane soki, zielone koktajle,
unikaj produktów które odwadniają i włącz do diety produkty bogate w wodę takie jak dynia, póki sezon trwa.
5. Pomaga schudnąć
Już jeden kubek gotowanej dyni (245 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii.
Jedząc dynię poczujesz się pełniejszy na dłużej. Zdrowa (i pyszna!) zupa z dyni czy risotto z dynią na obiad sprawią,
że zapomnisz o podjadaniu do wieczora!
6. Zwalcza wirusy i pasożyty
A to wszystko dzięki kukurbitynie, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni.
Pamiętaj by sięgać po surowe pestki dyni (dotyczy to również wszystkich orzechów i nasion).
Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości.
  
 
   

|